JCI Terimleri: Global ve Yerel Dili Anlamanın Anahtarı!
JCI Tanım ve Kısaltmaları sayfamıza hoş geldiniz! Bu sayfada, JCI’ın temel terimleri ve kısaltmaları hakkında bilgi edinebilir, JCI dünyasını daha yakından tanıyabilirsiniz. JCI Türkiye’nin bir parçası olan JCI Maltepe gibi yerel şubelerimizde kullanılan terimleri anlamak, JCI topluluğuyla daha güçlü bir bağ kurmanıza yardımcı olacaktır. JCI Tanım ve Kısaltmaları ile ilgili detaylara göz atarak, bu global ağın dinamik yapısını ve işleyişini daha iyi kavrayabilirsiniz.
YÖNETSEL
JCI: Junior Chamber International’ın kısaltmasıdır. Türkiye’de Genç Liderler ve Girişimciler Derneği adı altında faaliyet göstermektedir.
LOM: Local Organization of Members ifadesinin kısaltmasıdır. Yerel Organizasyon Üyesi anlamına gelmektedir.
NOM: National Organisation of Members ifadesinin kısaltmasıdır. Ulusal Organizasyon Üyesi anlamına gelmektedir.
VP: Vice President ifadesinin kısaltmasıdır. Başkan Yardımcısı anlamına gelmektedir. NOM VP, Ulusal Başkan Yardımcısı; LOM VP ise Yerel Organizasyon Başkan Yardımcısı anlamına gelmektedir.
EVP: Executive Vice President ifadesinin kısaltmasıdır. Baş Başkan Yardımcısı anlamına gelmektedir.
GLC: General Legal Counselor ifadesinin kısaltmasıdır. Genel Hukuk Danışmanı anlamına gelmektedir. Hukuki konularda ve tüzük hakkında görüşlerine başvurulan kişidir.
IPP: Immediate Past President ifadesinin kısaltmasıdır. Geçmiş Dönem Başkanı anlamına gelmektedir. Mevcut başkandan bir önceki başkanı ifade eder. Kurumsallaşma, bilgi ve tecrübe aktarımı ile projelerin devamlılığı konusunda mevcut döneme destek olur.
CLT: Certified Local Trainer ifadesinin kısaltmasıdır. Yerel Sertifikalı Eğitmen anlamına gelmektedir. Belli saat limitinde eğitim verme şartını yerine getirmiş eğitimcilerin unvanıdır.
CNT: Certified National Trainer ifadesinin kısaltmasıdır. Ulusal Sertifikalı Eğitmen anlamına gelmektedir. Belli saat limitinde eğitim verme şartını yerine getirmiş eğitimcilerin unvanıdır.
Twinning: Anlamlı bir çeviri yapacak olursak “Kardeş Şube Antlaşması” şeklinde okuyabiliriz. JCI Maltepe ile JCI Zagreb arasında yapılan twinning anlaşması kapsamında JCI Maltepe tarafından geliştirilen Sosyal Bahçe Projesi, JCI Zagreb tarafından Hırvatistan’ın Zagreb şehrinde hayata geçirilmiştir.
Direktör: Bir projenin liderliğini ve organizasyonunu yürüten kişi ya da belli bir konuda bir yönetim kurulu üyesine yardımcı olan çalışmayı yapan grup liderini tanımlamaktadır.
Senatör: Senatörlük pini ve sertifikası ile onurlandırılmış ve bugün “Senatör” diye hitap edilen JCI gönüllüleri hayatlarından, zamanlarından, bütçelerinden ayırarak; JCI yeminine, vizyon ve misyonuna sadık kalarak; bireysel gelişim, toplumsal fayda gibi alanlarda pozitif katkı sağlamak için çalışmış bir zamanların ‘aktif’ üyeleridir! Senatörler, JCI’ın ömür boyu doğal üyesi olurlar.
KONGRELER
WC: World Congress ifadesinin kısaltmasıdır.
Dört Bölge Konferansı: JCI, dünyada 4 bölgeye ayrılmıştır. Türkiye Avrupa Bölgesi’nde yer almaktadır. Her bölgenin üye ülkeleri yılda bir kez fikir alışverişinde bulunmak, network oluşturmak, lokal organizasyonlarının etkinliklerini arttırmayı öğrenmek, uluslararası eğitimler almak ve ödül organizasyonlarında yarışmak için bir araya gelmektedirler. Bu kapsamda düzenlenen konferanslar aşağıdaki gibidir:
ASPAC: Asia and the Pasific Conference ifadesinin kısaltmasıdır.
AMEC: Africa and the Middle East Conference ifadesinin kısaltmasıdır.
CA: Conference of Amerika ifadesinin kısaltmasıdır.
EC: European Conference ifadesinin kısaltmasıdır.
YARIŞMA VE ÖDÜL PROGRAMLARI
JCI Türkiye tarafından düzenlenen yarışma ve ödül programlarından öne çıkanlar şöyledir:
CYEA: Creative Young Entrepreneur Award ifadesinin kısaltmasıdır. Yaratıcı Genç Girişimci Ödülü anlamına gelmektedir. JCI’ın faaliyette olduğu ülkelerin yerel organizasyonları tarafından düzenlenen, 2005 yılından bu yana genç girişimcilerin yaratıcılıktaki rollerini ve başarılarını onurlandırıp kutlama imkanını veren uluslararası bir ödül programıdır.
Münazara Yarışması: 3’er kişilik takımlar halinde belli konu başlıkları dahilinde ve belirlenen süre içinde jüriyi ikna etmek üzere tezlerini savunan ve karşı takım tezini çürütmeye çalışarak üyelerin iletişim, münazara ve ikna yeteneklerini geliştirmeye yönelik bir yarışmadır.
TOYP Award: Ten Outstanding Young Persons ifadesinin kısaltmasıdır. On Seçkin Genç anlamına gelmektedir. Fen ve Teknik Gelişme, Tıbbi Yenilik ve Buluşlar, Kişisel Başarı, Bilimsel Önderlik, Kültürel Başarı, Siyaset, Hukuk ve Kamu Yönetimi, Çevre Korumacılığı ve Ahlaki Önderlik, İnsanlığa ve Gönüllü Kuruluşlara Hizmet, İş Dünyası, Ekonomi ve/veya Girişimcilik ve İnsan Haklarına, Çocuklara ve Dünya Barışına Katkı olmak üzere toplamda 10 farklı etki alanlarında başarıya ulaşan 18 – 40 yaş arasındaki seçkin gençlerin ödüllendirildiği ve onurlandırıldığı programdır.
TÖK: Topluluk Önünde Konuşma ifadesinin kısaltmasıdır. Katılımcıların toplum önünde konuşma kabiliyetini artırmak, fikirlerini etkili bir şekilde savunabilmek, inandırıcılık becerilerini ve araştırma yeteneklerini geliştirmesi için öncelikle JCI Türkiye üyeleri arasında sonrasında ise uluslararası alanda düzenlenen yarışmadır.